Isnin, 24 November 2008

APA YANG BEST ?

Fakta Menarik…....

1. Tahukah Anda dalam bahasa Inggeris dan Italy,jurugambar dikenali sebagai paparazi.Perkataan itudipercayai diambil dari watak paparazzo dalamfilem La Dolce Vita yang diterbitkan oleh FedericoFellini pada tahun 1960. Dalam bahasa melayu pula,ayah kepada seorang budak yang bernama Razzi jugaboleh dikenali dengan nama papa Razzi.

2. Tahukah Anda bendera negara Denmark telahdicipta 700 tahun lampau, menjadikan benderapaling lama digunakan di dunia lebih lama daripadapenggunaan susu cap bendera.

3. Tahukah Anda perkataan May Day yang diulangsebut ketika berlaku kecemasan, baik di laut atauudara berasal daripada bahasa Perancis M’aidezyang bermaksud ”tolong saya”. Perkataan Mydinyang tertera pada Pasaraya Mydin pula bukanbermaksud ia dimiliki oleh pelawak terkenal Maideen.

4. Tahukah Anda kedua belah kaki kita tidak samabesar kerana sebelah adalah kaki kanan dan sebelahlagi adalah kaki kiri. Namanya saja sudah tidaksama jadi tentunya besarnya juga tidak sama.

5. Tahukah Anda magnet ialah sejenis logam yangjuga digelar besi berani. Sebagaimana namanyamagnet ialah besi yang berani menarik butir-butirbesi lain kearahnya. Bagaimanapun orang yangdiupah untuk menarik kereta bukanlah magnet.

6. Tahukah Anda cicak memutuskan ekornya apabiladiganggu. Apabila cicak menyedari yang dia diekorioleh sesuatu, ia akan memutuskan ekornya supayabenda itu tidak mengekorinya lagi atas alasantanpa ekor sudah tentu ia tidak akan diekori lagi.

7. Tahukah Anda burung dapat pulang ke sarangnyawalaupun telah keluar kadangkala hingga beribukilometer daripada sarangnya tanpa sesat atausilap walaupun tanpa bantuan kompas. Ini keranasetiap sarang burung mempunyai alamatnya yangtersendiri sebenarnya.

8. Tahukah Anda bunyi perkataan lempeng dantempeleng adalah hampir sama walaupun ia berbezadari segi rupa bentuknya. Tapi, walaubagaimanapunorang yang kena tempeleng masih boleh memakanlempeng apabila dia berasa lapar.

9. Tahukah Anda gunung berapi yang berusia tigaratus tahun disahkan masih aktif untuk meletup.Tapi mengikut kajian ahli gunung, api elektrik dirumah kita tidak akan aktif jika tidak membayarbilnya selama tiga bulan.

10. Tahukah Anda orang yang tidak pernah kisahlangsung tentang wang ringgit, pangkat, kedudukandan harta dunia ialah Orang Utan.

11. Tahukah Anda antara kereta kebal dan tok guruilmu kebal, akhlak kereta kebal adalah lebih baikkerana kereta kebal walaupun ia kebal tapi takpernah membanggakan diri dan riak akan kekebalannya.

12. Tahukah Anda ahli sains seluruh duniabersepakat jika nasi ayam dimakan sewaktu lapar,perut kita akan mengalami satu tindakbalas yangberupa kekenyangan. Nasi ayam juga boleh digunakansebagai ubat untuk menggembirakan hati kita bilanasi ayam yang dimakan itu dibelanja oleh kawan kita.

13. Tahukah Anda walaupun hidup beribu tahun kalautak sembahyang tiada gunanya…..HEHHEHE.

Tiada ulasan: